Torneig De Candidats A La Corona D’escacs De 1953

Taula de continguts:

Vídeo: Torneig De Candidats A La Corona D’escacs De 1953

Vídeo: Campionat de Catalunya d'edats d'escacs 2024, Abril

El Torneig de candidats de 1953 és un torneig d’escacs que es va convertir en l’etapa decisiva de la competició pel dret a jugar un partit pel títol mundial de 1954 contra Mikhail Botvinnik. Se celebra a Neuhausen i Zuric (Suïssa) del 30 d’agost al 24 d’octubre de 1953 amb la participació de 15 jugadors en dos cercles. El torneig el van jugar els guanyadors de l’anterior Torneig de candidats (Budapest, 1950) i del Torneig interzonal Saltshebadeni de 1952. Vasily Smyslov (URSS) es va convertir en el guanyador del torneig de candidats i el rival del campió del món.

Torneig de candidats a la corona d'escacs de 1953

El torneig va reunir a tots els grans mestres més forts del seu temps (a excepció del campió del món M. Botvinnik). Segons el recurs, Chessmetrics a Zuric era jugat per 14 dels 16 grans mestres del món a l’agost de 1953, i és un dels torneigs més representatius del segle XX. La competició dels candidats va confirmar el domini incondicional de l'escola soviètica d'escacs després de la Segona Guerra Mundial, ja que el TOP-10 incloïa nou representants de la Unió Soviètica.

La col·lecció de jocs titulada "Torneig internacional de grans mestres" de David Bronstein, publicada al final del torneig, es considera una de les millors col·leccions de torneigs de tots els temps. Diverses generacions de jugadors d'escacs van millorar les seves habilitats, el llibre es va traduir a diversos idiomes europeus. Diversos jocs del torneig s’han convertit en exemples clàssics de sacrificis espectaculars, combinacions, joc posicional i lluita fins al final.

A la dècada de la postguerra, es van intentar celebrar torneigs internacionals d'escacs de màxim nivell en països neutrals abans de la Segona Guerra Mundial (Països Baixos, Suècia, Suïssa) o països que eren políticament equidistants dels EUA i de la URSS (Finlàndia, Iugoslàvia), ja que la Guerra Freda estava en ple apogeu, i la potència d’escacs més poderosa del món era la Unió Soviètica. El lloc i l’hora del torneig de candidats (Suïssa, 1953) van ser determinats pel Congrés de la FIDE a Copenhaguen el 1950. Suïssa ja tenia l'experiència de celebrar torneigs internacionals als anys trenta, quan es van celebrar aquí els torneigs Berna-1932 i Zuric-1934 (A. Alekhin, N. Euwe, S. Flor, Sí. Bogolyubov i A. Bernstein van jugar a tots dos).

Organització

El pressupost del torneig va ser de 100 mil francs suïssos (equivalents a aproximadament 200-400 mil dòlars nord-americans a partir del 2018), dels quals el guanyador va rebre 5.000, el següent guanyador: una mica menys, després en ordre descendent, i l’últim tres participants van rebre 500 francs cadascun.

El dissabte 29 d’agost es va fer un sorteig per determinar les parelles de les 30 rondes. Durant la programació dels jocs, vam anar a satisfer els desitjos de S. Reshevsky, que no volia jugar des del capvespre el divendres fins al capvespre el dissabte per motius religiosos. L'escacista jueu nord-americà anava a resar a Zuric cada dissabte i arribava a les nou en punt, després de la qual cosa començava el joc amb la seva participació.

La delegació més gran, la soviètica, va volar en avió Il-12 fins a Viena, i després en tren va arribar a Zuric, on van agafar un tren cap a Schaffhausen (la capital del cantó on es troba Neuhausen). Al mateix lloc, a Schaffhausen, es va celebrar el congrés de la FIDE abans del torneig.

Torneig

La cerimònia d'obertura i les primeres 8 rondes van tenir lloc al centre cultural de la ciutat turística de Neuhausen, famosa per la seva vista a les cascades del Rin. Durant el solemne banquet, es van pronunciar els discursos de benvinguda del president de la FIDE, Folke Ro Рard, així com del gran mestre M. Taimanov en nom de la delegació de l'URSS i M. Najdorf en representació dels representants d'Occident. V. Smyslov, que era famós pel seu talent per cantar, va interpretar una ària d’òpera i el pianista M. Taimanov va tocar obres de Txaikovski i Chopin. Jugadors, segons i altres membres de les delegacions vivien a l’hotel Bellevue.

El conegut fabricant suís de rellotges, International Watch Company, ha establert un premi especial per al guanyador de la part de Neuhausen del torneig (o millor dit, les primeres 7 rondes de 8 jugades a la ciutat): un rellotge de polsera d’or. No obstant això, segons els resultats de set rondes, Samuel Reshevsky i Vasily Smyslov van obtenir punts iguals, de manera que els patrocinadors van haver de demanar urgentment un altre rellotge per premiar els dos líders.

Els dies lliures de jocs, es va mostrar als jugadors d'escacs les ciutats i la naturalesa de Suïssa - Mount Sentis, la ciutat de Lucerna, etc. Els grans mestres també van acordar fer una sessió del joc simultani.

Després de la vuitena ronda, els participants es van traslladar a Zuric. La resta de recorreguts van tenir lloc al vestíbul de la casa de congressos local (en alemany: Kongresshaus), dissenyada per a 300 persones. La premsa i els participants van expressar desconcert sobre l’elecció de la sala del torneig, perquè la sala sovint estava massificada i no podia acollir tothom.

L’acte de cloenda va tenir lloc el 24 d’octubre a la sala gran de la Cambra del Congrés. El president de la federació suïssa d'escacs, Karl Loher, i el president del comitè organitzador, Charles Perret, es van dirigir a rus i van felicitar els grans mestres soviètics, especialment Vasily Smyslov, per l'èxit. L'àrbitre principal K. Opochenskiy va confirmar els resultats finals de la competició i, en nom de la FIDE, va declarar a V. Smyslov candidat al títol de campió del món en el partit amb el vigent campió M. Botvinnik. A l’escenari, decorat amb les banderes dels estats representats pels jugadors d’escacs, Opochensky va obsequiar Smyslov amb una corona de llorer i el vicepresident de la FIDE, Vyacheslav Razogin, un premi honorífic. Es van lliurar premis especials als millors jocs a Alexander Kotov, Max Euwe, Mark Taimanov i Miguel Najdorf. Tots els participants van rebre rellotges memorables.