Com Van Ser Els Jocs Olímpics Del 1960 A Roma

Vídeo: Com Van Ser Els Jocs Olímpics Del 1960 A Roma

Vídeo: 1960 Rome Olympic Men's 100m final - Olimpiadas de Roma 1960 final 100 metros lisos masculinos 2024, Març

Els disset jocs olímpics d'estiu del 1960 es van celebrar a Roma del 25 d'agost a l'11 de setembre. Van ser els primers jocs olímpics d’estiu a Itàlia, els primers jocs d’hivern d’aquest país es van celebrar quatre anys abans a la petita ciutat de Cortina d’Ampezzo.

Com van ser els Jocs Olímpics del 1960 a Roma

Roma va ser escollida capital de la 17a Olimpíada d’Estiu a la 50a sessió del Comitè Olímpic Internacional a París el 15 de juny de 1955. El principal rival de Roma va ser el suís Lausana, però en la votació final Roma va guanyar amb una puntuació de 35:24.

La ciutat eterna estava molt preparada per a la competició, els atletes competien en 18 complexos. Es van utilitzar objectes històrics per a la competició: els antics banys de Caracalla acollien gimnastes, es van col·locar estores de lluita a la basílica de Maxenci, la ruta de la marató recorria l'antiga carretera Apia fins al Coliseu.

Cinc milers i mig d’atletes de 83 països van competir per 150 sèries de medalles en 18 esports. Les cerimònies d’obertura i clausura dels Jocs Olímpics es van celebrar al nou estadi Foro Italico, amb capacitat per a 90.000 espectadors.

L’equip soviètic va arribar als Jocs amb 285 persones. Vera Krepkina, que va saltar més temps, va obrir el compte de les medalles d’or. Lyudmila Shevtsova va guanyar la prova de 800 m, Elvira Ozolina va guanyar l’or pel llançament de javelina. Irina Press va guanyar la cursa de 80 metres, la seva germana Tamara va destacar en llançament de pes i llançament de disc, aconseguint plata i Nina Ponomareva va aconseguir la medalla d'or.

Entre els atletes masculins de la selecció nacional de l’URSS, Viktor Tsibulenko (or en el llançament de javelina), Vasily Rudenkov (llançament de martell) es va distingir. Pyotr Bolotnikov va guanyar la cursa de 10 km, Robert Shavlakadze va guanyar el salt d’alçada, Vladimir Golubnichy va guanyar la cursa de 20 km.

La corredora nord-americana Wilma Rudolph va gaudir d’una immensa popularitat als Jocs, aconseguint un merescut or. Per la seva gràcia carrera, va rebre el sobrenom de Black Gazelle. El primer campió olímpic que va representar Àfrica va ser el corredor de marató Abebe Bikila (Etiòpia), que va córrer tota la distància descalç.

Dels nostres boxejadors, només el pes lleuger Oleg Grigoriev va rebre el títol de campió. A Roma, l’estrella va ascendir a Cassius Clay, que va guanyar el títol de pes pes pesat als 18 anys. Després va canviar el seu nom per Muhammad Ali i va ser elegit el millor campió dels pesos pesats de boxa professional. Entre els lluitadors soviètics, Ivan Bogdan, Avtandil Koridze i Oleg Karavaev van ser premiats.

El remer Vyacheslav Ivanov va guanyar la competició en solitari, repetint el seu èxit a Melbourne. La caiaquista soviètica Antonina Seredina va guanyar individuals i un parell amb Maria Shubina.

Els esgrimistes soviètics van tenir un bon rendiment. Per primera vegada en la història dels Jocs Olímpics, els equips de futbolí masculí i femení van obtenir victòries, el torneig individual va ser guanyat per l'atleta Viktor Zhdanovich.

El millor atleta dels Jocs va ser reconegut amb l’alterador soviètic Yuri Vlasov, que va establir rècords olímpics en pes pesat per als tres moviments, així com en el total del triatló clàssic (537, 5 kg). Els seus discos es van convertir en rècords mundials alhora. Amb la mà lleugera de Yuri, el camí cap a aquest títol es va obrir a Vasily Alekseev, Leonid Zhabotinsky i Andrei Chemerkin.

Aquesta va ser la primera Olimpíada que va rebre una cobertura televisiva completa. Les transmissions en directe es van dur a terme a 18 països europeus i amb un lleuger retard a causa de la diferència horària als Estats Units i al Canadà.

Als Jocs es van establir 74 rècords olímpics, dels quals 27 van superar els rècords mundials. L'equip nacional soviètic va mantenir la posició de líder en la prova no oficial per equips, aconseguint 103 medalles, 43 de les quals eren d'or. El segon lloc va ser per a l'equip nord-americà (71 premis, 34 medalles d'or). El tercer va ser l'equip unit d'Alemanya (RFA i RDA), que va rebre 42 medalles (12 d'or).